Medipulssi logo

Korvahuuhtelu

Vaikku eli korvavaha on luonnollinen erite, joka suojaa korvakäytävää. Kuitenkin joskus korvavahaa voi kertyä liikaa, mikä voi aiheuttaa tukoksen korvakäytävään. Yleensä oireena on tällöin kuulon heikkeneminen tai korvakäytävän kutina ja ärsytys. Korvahuuhtelu on yleinen ja turvallinen toimenpide, jolla ylimääräinen korvavaha poistetaan. Medipulssin lääkäriasemalla korvavahan poisto sujuu helposti ammattilaisen suorittamalla korvahuuhtelulla.

Näin korvahuuhtelu etenee:

  1. Aluksi sairaanhoitaja varmistaa otoskoopilla eli korvalampulla, että korvahuuhtelu on sinulle sopiva hoito. Esimerkiksi rikkinäinen tärykalvo tai infektio estää korvahuuhtelun. Näissä tapauksissa ohjaamme sinut lääkärin vastaanotolle.
  2. Alkutarkastuksen jälkeen sairaanhoitajamme tekee korvahuuhtelun lämpimällä vedellä. Vettä ruiskutetaan varovaisesti korvakäytävään. Huuhtelussa virtaava vesi irrottaa korvavahan. Menetelmä on yleensä kivuton ja hellävarainen.
  3. Lopuksi hoitaja vielä tarkistaa, että korva on täysin puhdas. Tarvittaessa toimenpide voidaan toistaa, jos korvasta vielä löytyy vahaa.

Miten valmistaudun korvahuuhteluun?

On tärkeää, että käytät korvavahaa pehmentäviä korvatippoja muutaman päivän ajan ennen toimenpidettä. Sopivia korvatippoja löydät kaikista apteekeista ilman reseptiä.

Milloin hakeutua korvahuuhteluun?

Yleisimpiä liiallisen korvavahan aiheuttamia oireita:

  • Tukkoisuuden tunne korvassa
  • Kuulon heikkeneminen
  • Korvakäytävän kutina
 

Mikäli kärsit jostain näistä, korvaa kannattaa tulla näyttämään sairaanhoitajan vastaanotolle. Korvahuuhtelu on harmiton toimenpide, johon voi hakeutua turvallisesti matalalla kynnyksellä.  Muista, että korvavahaa ei saa yrittää itse poistaa vanupuikolla, sillä se voi johtaa korvakäytävän vahingoittumiseen.

Korvahuuhtelussa täytyy käydä myös ennen lääkärin määräämää kuulontutkimusta.

Korvien huuhtelu sopii lähes kaikille. Huuhtelua ei yleensä suoriteta, jos sinulla on ollut äskettäin korvainfektio, korvaleikkaus tai jos sinulla on reikä tärykalvossa. Pienten lasten korvahuuhtelut suoritetaan yleensä lääkärin suosituksen perusteella. 

Liittyykö korvahuuhteluun haittoja?

Korvahuuhtelu on riskitön ja harmiton toimenpide. Huuhtelun jälkeen korvasi saattavat tuntua hieman oudoilta, ja niistä voi valua vettä. On suositeltavaa välttää korvatulppien käyttöä ja veden pääsyä korvan sisälle muutaman päivän ajan huuhtelun jälkeen. Jos korvahuuhtelussa käytettävä vesi on liian viileää, siitä voi seurata lievää huimausta.

Miten pääsen hoitoon?

Voit varata ajan korvahuuhteluun suoraan verkkosivuiltamme. Ennen toimenpidettä korvavahaa tulee pehmentää muutaman päivän ajan. Pehmentäminen onnistuu apteekista saatavilla korvavahaa pehmittävillä korvatipoilla. Muistathan pehmittää korvavahaa vähintäänkin edellisenä iltana ennen korvien puhdistusta.

  • Varaa aika sairaanhoitajan vastaanotolle. Saat vahvistusviestin ajanvarauksestasi puhelimeesi.
  • Korvahuuhtelu tapahtuu Lääkäriasema Medipulssilla osoitteessa Pikkalankatu 3, Helsinki.
  • Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus ja ilmoittaudu vastaanotossa.

Mitä jos joudun perumaan tai siirtämään varatun ajan?

Voit perua ajanvarauksen veloituksetta, kun teet sen edellisenä päivänä.  Peruutus tehdään sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@medipulssi.fi. Peruuttamattomasta ajasta veloitamme vastaanottokäynnin hinnan.