Medipulssi logo

Keltakuumerokote

Keltakuume on hyttysen levittämä akuutti, verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti.  Rokotetta suositellaan yli 9 kuukauden ikäisille, jotka matkailevat keltakuumealueella Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa, etenkin maaseudulla, viidakossa tai savannilla.

Keltakuumerokotetta (Stamaril) otetaan yksi annos ja se antaa elinikäisen suojan. Rokote tulee ottaa riittävän ajoissa, mielellään muutamia viikkoja ennen matkaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen rokotustodistus tulee voimaan 10 päivän kuluttua rokotuksesta ja on voimassa loppuelämän.

Keltakuumerokote ja -todistus matkailijalle 

WHO:n rokotustodistus, niin sanottu keltainen kortti, on oltava mukana maahantulotarkastuksessa. Matkailija ei välttämättä pääse maahan, jos kortti puuttuu tai rokotus ei ole voimassa.

Keltakuumeen ensioireita ovat muun muassa kuume, pahoinvointi, lihaskipu ja päänsärky. Suurin osa potilaista toipuu taudista muutamassa päivässä. Noin 15 %:lle kehittyy toinen, vakavampi vaihe, johon kuuluu ihon ja silmien keltaisuutta, munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuotoa. Pahimmillaan keltakuume voi johtaa kuolemaan.