Medipulssi logo

Hepatiittirokote

Matkailijana voit tarvita hepatiittirokotteen, joka suojaa sinut hepatiitin aiheuttamalta akuutilta maksatulehdukselta. Hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan on olemassa tehokas yhdistelmärokote, joka kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa. 

Hepatiittirokote maksatulehdusta vastaan

Hepatiitti A on yleinen maailmalla ja sitä esiintyy eniten Afrikassa, Aasiassa, Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Itä-Euroopassa. Tartunnan voi saada esimerkiksi likaisista wc-tiloista tai likaantuneen ruoan ja juoman välityksellä. Tartunnan lähteenä voivat olla esimerkiksi huonosti kypsennetyt merenelävät, likaisella vedellä huuhdellut vihannekset, likainen juomavesi tai jääpalat.

Hepatiitti B tarttuu veriteitse ja suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Maailmalla on noin 250 miljoonaa B-hepatiitin kantajaa. Eniten tautia esiintyy Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kohtalainen esiintyvyys on esimerkiksi Venäjällä ja Välimeren itäisillä alueilla.

Yhdistelmärokote torjuu A- ja B-hepatiittia

A- ja B-hepatiittia vastaan on kehitetty yhdistelmärokote, johon kuuluu kolme annosta. Rokotesarjan toinen annos annetaan 1 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. 

Rokotteen voi antaa jo 1-vuotiaalle lapselle. 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille voidaan antaa rokotteet nopeutetusti esimerkiksi ennen matkaa.

Yhdistelmärokote antaa elinikäisen suojan B-hepatiittia vastaan ja ainakin 30 vuoden suojan A-hepatiittia vastaan. 

Yhdistelmärokotteen suoja saavutetaan kahdella annoksella. On kuitenkin tärkeä muistaa, että vain kokonainen rokotussarja antaa pitkäkestoisen suojan.