Medipulssi logo

Punkkirokote

TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta

Punkit levittävät TBE-virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan on onneksi saatavilla tehokas ja turvallinen rokote. Se voidaan antaa jo 1 vuoden ikäiselle lapselle. Rokote on turvallinen myös vanhuksille.

Suosittelemme ensimmäisen rokotteen ottamista aikaisin keväällä, jotta kesäksi saa parhaan mahdollisen suojan. Toisen rokotteen voi antaa jo 14 päivän–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Kolmas rokote annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. 

Punkkirokotteen suoja kestää kolme vuotta

Kolmen rokotuskerran jälkeen sinulla on perussuoja puutiaisaivokuumetta vastaan kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen voit ottaa tehosteannoksen. 

Punkkirokotteen saat meiltä edullisesti hintaan 50 euroa, muita maksuja ei tule

TBE-rokotuksia suositellaan riskialueilla asuville ja mökkeileville

TBE on keskushermostoon vaikuttava virustauti. Siihen ei ole hoitoa, mutta rokote ennaltaehkäisee tautiin sairastumista. TBE:tä kutsuttiin aiemmin nimellä Kumlingen tauti.

TBE-rokotuksia tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on korkea. Ulkopuolelle jäävät riskialueet, joiden luonnossa liikkuvia asukkaita ja mökkiläisiä kehotetaan hankkimaan TBE-rokote omakustanteisesti.

Riskialueita ovat alueet, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 5 tapausta 100 000 asukasta kohden. (thl.fi) Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Raasepori ja Naantali. Myös Espoon saaristo ja Helsingissä Etelä-Laajasalo, Jollas/Villinki, Kivinokka, Roihuvuori ja Länsi-Herttoniemi ovat alueita, joilla THL suosittelee omakustantanteista rokotetta . 

 

Punkit levittävät myös borrelioosia aiheuttavaa Borrelia-bakteeria, mutta sitä vastaan ei ole rokotetta. On siis tärkeää suojautua punkin puremilta, vaikka olisitkin ottanut TBE-rokotteen.