Medipulssi logo

Jäykkäkouristusrokote

DiTeBooster on luotettava suoja jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan

Käytämme jäykkäkouristusrokotteena diTeBooster-rokotetta, joka tarjoaa tehokkaan suojan kurkkumätää (difteria) ja jäykkäkouristusta (tetanus) vastaan. Rokote stimuloi elimistöä tuottamaan vasta-aineita, jotka suojaavat näitä vakavia tauteja vastaan.

 

Miksi jäykkäkouristusrokotus on tärkeä?

Jäykkäkouristus, eli tetanus, on vakava bakteeri-infektio, joka voi aiheuttaa lihasjäykkyyttä, kouristuksia ja jopa hengenvaarallisia komplikaatioita. Tetanus-bakteeri löytyy yleisesti maaperästä ja eläinten ulosteista, ja se voi päästä elimistöön haavojen kautta. Rokottautuminen on paras tapa suojautua tältä taudilta, sillä jäykkäkouristus on edelleen hengenvaarallinen ilman asianmukaista suojaa.

Jäykkäkouristuksen lisäksi diTeBooster ehkäisee myös kurkkumätää, joka on niin ikään vakava tauti. Rokote on ainut varma tapa suojautua jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä, sillä sairastettu tauti ei tarjoa immuniteettia jäykkäkouristusta tai kurkkumätää vastaan.

Milloin jäykkäkouristusrokotettta käytetään?

DiTeBooster sopii aikuisille ja yli viisivuotiaille lapsille, jotka ovat saaneet perusrokotuksen kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan kansallisessa rokotusohjelmassa. Rokotusohjelman mukaan tehosterokote tulisi ottaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein eli 75-, 85- ja 95-vuotiaana. Tehosteet täytyy muistaa hakea itse. Et tarvitse reseptiä tehosterokotukseen.

DiTeBoosteria voidaan käyttää myös jäykkäkouristuksen ehkäisyyn henkilöille, joilla on tuore syvä haava, joka voi altistaa jäykkäkouristukselle. Tetanus-bakteeri esiintyy maaperässä, ja se voi päästä kehoon haavan kautta. Haavan voi saada esimerkiksi puutarhatyöskentelyssänirhaumastakaatuessa tai eläimen pureman yhteydessä. Lisäksi rokotetta käytetään uudelleenrokotuksena kurkkumätää vastaan.