Medipulssi logo

Ultraääni

Yleislääkärimme käyttävät ultraäänitutkimusta esimerkiksi sisäelinten, verenkiertoelimistön ja kaulan alueen tutkimiseen. Yleisimpiä syitä tulla ultraäänitutkimukseen ovat erilaiset iholla tai nivelissä olevat patit tai suurentuneet imusolmukkeet.

Ultraäänen avulla voi tarkastaa helposti ja nopeasti esimerkiksi iholla olevien patin koostumuksen, sisäelinten tilanteen tai selvittää verenkiertoelimistön sairauksia. Ultraääni on tarkka, nopea ja turvallinen tutkimustapa, koska se perustuu kaikuluotainkuvaan. Tutkimus voidaan tehdä niin aikuisille kuin lapsille.

Meillä on käytössämme huipputason ultraäänilaite, jonka avulla pystymme tekemään tarkat diagnostiset tutkimukset ja toimenpiteet. Kaikki lääkärimme on koulutettu ultraäänilaitteen käyttäjiksi. Koulutuksesta vastaa yleislääkärimme Abdulsamet Simsek, joka on radiologiaan erikoistuva lääkäri.

Ultraääntä käyttämällä vältetään röntgentutkimuksen aiheuttama säteilyhaitta.

Valokuva kyynärnivelen ultraäänestä.

Vatsan ja virtsaelinten alueen ultraäänitutkimus

Jos vatsan alueella on vaivoja tai kipua, niiden syytä voidaan selvittää ultraäänellä. Menetelmä on herkkä, joten sen avulla voidaan havaita pienetkin kudosmuutokset, esimerkiksi kasvaimet. Ultraäänellä voidaan tutkia sisäelimiä, kuten maksaa, haimaa, munuaisia tai sappirakkoa. 

Virtsaelinten ultraäänitutkimukseen voidaan päätyä, jos pitää selvittää syy tiheävirtsaisuuteen, virtsaamisen vaikeuteen tai siihen, miksi virtsassa on verta. Tutkimuksessa kuvataan yleensä munuaiset, virtsarakko ja miehillä myös eturauhanen.

 

Kaulan alueen, alaraajojen ja kivesten ultraääni

Kaulan aluetta voidaan tutkia ultraäänellä, jos kaulalla on patti, nieleminen on vaikeaa tai kurkussa on palan tunne. 

Ultraäänellä voidaan myös selvittää, onko kaulavaltimoissa tai alaraajojen laskimoissa syytä epäillä tukosta. 

Kivesten ultraäänitutkimus voi olla tarpeen, jos kiveksissä tuntuu kyhmy tai ne ovat kipeät. 

Lääkärimme tutkivat myös muita pinnallisia patteja tai kyhmyjä. Ultraäänitutkimukseen tullaan erityisesti iholla tuntuvien rasvapattien, suurentuneiden imusolmukkeiden ja nivelten alueella esiintyvien pattien vuoksi.

 

Ultraääni gynekologin vastaanotolla

Erikoistuva gynekologimme käyttää ultraääntä gynekologisiin ja raskausajan ultraäänitutkimuksiin. Rintojen  ultraäänitutkimuksia tekee yleislääkäri Abdulsamet Simsek.

 

Miten pääsen ultraäänitutkimukseen?

 Meillä pääset ultraäänitutkimukseen ilman lääkärin lähetettä. Voit myös tulla meille, jos olet saanut lähetteen jostain muusta hoitopaikasta.


Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Muiden kuin vatsan alueen ultraäänitutkimuksiin ei yleensä tarvitse valmistautua. Jos tarvitsee, niin saat ohjeen lääkäriltäsi.

Jos olet tulossa vatsan alueen ultraääneen, noudata seuraavia ohjeita:

  • Älä syö 3 tuntiin ennen tutkimusta
  • Juo normaalisti vettä tai mehua, mutta älä juo hiilihapollisia juomia.
  • Älä käy vessassa noin 2 tuntiin ennen tutkimusta.

Kun vatsan aluetta tutkitaan ultraäänellä, voi tyhjä virtsarakko tai täysi mahalaukku häiritä kuvantamista. 

Omat lääkkeet voit ottaa normaalisti tutkimuspäivänä.


Ultraäänitutkimuksen kulku

Saat ajanvarauksen yhteydessä tiedon siitä, miten valmistautua ultraäänitutkimukseen. Tutkimuksen suorittaa Medipulssin yleislääkäri tai erikoislääkäri, riippuen tutkittavasta alueesta.

Ultraäänitutkimus kestää 10-30 minuuttia riippuen tutkittavasta kohteesta ja siitä, otetaanko sen yhteydessä näytteitä tai tehdään muita toimenpiteitä. Saat ultraäänitutkimuksesta kirjallisen lausunnon Omakantaan. 

Mitä jos joudut perumaan tai siirtämään aikasi?

Voit perua tai siirtää ajanvarauksen veloituksetta, kun peruutus tehdään edellisenä päivänä kello 8–16 tai viikonloppuna klo 10-16 puhelimitse numeroon 050 323 3300. Jos et peruuta aikaa, niin joudumme veloittamaan koko vastaanottokäynnin hinnan.