Borrelioosipaketti
Oletko huolissasi mahdollisesta borrelioositartunnasta punkin pureman jälkeen? Medipulssin borrelioosipaketti auttaa selvittämään nopeasti ja tarkasti, onko elimistösi altistunut borrelioosille. Punkin pureman jälkeiset oireet, kuten ihottuma, kuume, nivelkivut ja väsymys, voivat viitata borrelioosiin, ja varhainen diagnoosi on tärkeää hoidon aloittamiseksi ajoissa.
Borrelioosipaketti sisältää seuraavat tutkimukset:
- Tulehdusarvo (CRP): CRP-mittaus kertoo elimistön tulehdustilasta. Kohonnut CRP-arvo voi viitata infektioon tai tulehdukseen, ja se auttaa tunnistamaan, onko kehossa akuutti tulehdustila.
- Borrelioosin vasta-aineet (S-BorrAb): Testi mittaa elimistössä olevia borrelioosin vasta-aineita (IgM ja IgG), jotka syntyvät vastauksena borreliabakteerin aiheuttamaan infektioon. Vasta-aineiden esiintyminen viittaa siihen, että elimistö on altistunut borreliabakteerille, ja testi auttaa diagnoosin tekemisessä.
Näytteet eivät vaadi paastoa eikä niissä ole rajoituksia vuorokaudenajan suhteen.
Huomaathan, että testi mittaa vasta-aineiden määrää eikä itse borreliabakteerin määrää. Elimistön puolustusjärjestelmällä kestää noin 2-4 viikkoa muodostaa vasta-aineita bakteeria vastaan. Siksi borrelioositestiä ei kannata tehdä heti punkin pureman jälkeen.
Milloin hakeutua tutkimuksiin?
Sinulla on borreliainfektioon sopivia oireita, muttet ole varma oletko alistunut punkin puremalle tai olet saanut punkin pureman jälkeen epämääräisiä oireita.
Tyypillisiä borrelioosin oireita ovat:
- Rengasmainen tai tasaisesti punottava ihottuma
- Kuume
- Väsymys
- Päänsärky
- Nivelkivut ja -turvotukset
- Lihaskivut
- Kasvohermohalvaus
- Sydämen rytmihäiriöt
- Keskittymiskyvyn ja muistin ongelmat
- Huimaus
- Hikoilu
- Alhainen verenpaine
Yleensä lääkäri pystyy toteamaan borrelioosin kliinisen kuvan perusteella, mutta epätyypillisissä tapauksissa diagnoosin varmistaminen laboratoriokokeiden avulla on tarpeen.
Huomaathan, että punkit levittävät myös puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä. Puutiaisaivokuumeelta voit suojautua helpoiten TBE-rokotteen eli punkkirokotteen avulla. Punkkirokote ei kuitenkaan suojaa boreelioosilta. Voit siis saada borrelioosin, vaikka olisit saanut punkkirokotteet rokotusohjelman mukaisesti.
Millainen tauti borrelioosi on?
Borrelioosi eli Lymen tauti, on punkkien välittämä bakteeri-infektio, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Vain noin viidesosa Suomen alueen punkeista kantaa borreliabakteeria, eikä bakteeri siirry kantajapunkista ihmiseen läheskään kaikissa puremissa. Siksi kaikista puremista ei aiheudu infektiota.
Borrelioosi on erityisesti yleinen alueilla, joilla punkkeja esiintyy runsaasti. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi saaristo, metsät ja niityt. Borrelioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä vakaviin ja voivat vaikuttaa useisiin kehon osiin, mukaan lukien iho, nivelet, sydän ja hermosto.
Oireet ja vaiheet
-
Varhainen paikallinen infektio: Ensioireita voivat olla punainen ihottuma, joka leviää rengasmaisesti punkin puremakohdasta (erythema migrans). Tämä kehittyy yli puolelle tartunnan saaneista. Muita varhaisia oireita ovat kuume, päänsärky, lihaskivut ja väsymys.
-
Varhainen levinnyt infektio: Jos tautia ei hoideta, bakteeri voi levitä verenkierron kautta muihin kehon osiin, kuten niveliin, sydämeen ja hermostoon. Oireita voivat olla nivelkivut ja -turvotukset, hermosto-oireet kuten kasvohermohalvaus tai aivokalvotulehdus, sydämen rytmihäiriöt ja yleinen heikkouden tunne.
-
Myöhäinen levinnyt infektio: Ilman hoitoa borrelioosi voi kehittyä krooniseen vaiheeseen, jossa oireet voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia. Nämä voivat sisältää kroonisia niveltulehduksia, hermosto-oireita kuten neuropatiaa ja kognitiivisia häiriöitä. Oireet ilmaantuvat muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua puremasta.
Diagnoosi ja hoito
Borrelioosin diagnoosi perustuu ensisijaisesti oireisiin, mahdolliseen altistumishistoriaan punkkien esiintymisalueilla ja laboratoriotesteihin, kuten borrelioosin vasta-aineiden määritykseen. Varhainen diagnoosi on tärkeä, jotta hoito voidaan aloittaa nopeasti ja estää taudin eteneminen.
Borrelioosin hoitoon käytetään yleensä antibiootteja, jotka tehoavat hyvin, jos hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Hoidon pituus ja antibiootin valinta riippuvat taudin vaiheesta ja oireiden vakavuudesta.
Ehkäisy
Paras tapa ehkäistä borrelioosia on välttää punkkien puremia. Tämä voidaan saavuttaa käyttämällä pitkiä vaatteita luonnossa liikuttaessa, käyttämällä punkkikarkotteita ja tarkistamalla iho punkkien varalta ulkona vietetyn ajan jälkeen. Jos punkki löytyy iholta, se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti apteekeista saatavilla pinseteillä.
Toimi näin
- Varaa aika laboratoriokokeisiin. Saat vahvistusviestin ajanvarauksestasi puhelimeesi.
- Tutustu ennen laboratoriokoetta valmistautumisohjeisiin.
- Näytteenotto tapahtuu Lääkäriasema Medipulssilla osoitteessa Pikkalankatu 3, Helsinki.
- Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus ja ilmoittaudu vastaanotossa.
- Hoitaja kutsuu sinut nimellä näytteenottoon.
- Tulokset valmistuvat viikon sisällä ja lääkäri on niistä sinuun yhteydessä puhelimitse.
- Tulokset tulevat näkyviin myös Omakantaan.
Medipulssin asiantunteva henkilökunta on valmiina auttamaan sinua. Varaa aika Medipulssin asiantuntijoille ja varmista, että saat tarvitsemasi tutkimukset ja hoidon mahdollisen borrelioositartunnan varalta.
Mitä jos joudun perumaan tai siirtämään varatun ajan?
Voit perua ajanvarauksen veloituksetta, kun teet sen edellisenä päivänä. Peruutus tehdään sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@medipulssi.fi. Peruuttamattomasta ajasta veloitamme vastaanottokäynnin hinnan.