Medipulssi logo

Punkkirokote

Rokote suojaa tehokkaasti puutiaisaivokuumeelta

Punkkirokotteen saat meiltä edullisesti hintaan 50 euroa.

Rokotteen hinta on sama aikuisille ja lapsille. Rokote voidaan antaa jo 1 vuoden iästä lähtien. 

Punkit levittävät TBE-virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Tauti on yleisesti ottaen sitä vaarallisempi, mitä myöhemmällä iällä siihen sairastuu. Puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan on saatavilla tehokas ja turvallinen rokote, joka annetaan kolmen rokotteen sarjana seuraavasti:

1. rokote
2. rokote – 14 pv – 3 kk kuluttua ensimmäisestä rokotteesta
3. rokote – 9 – 12 kk kuluttua toisesta rokotteesta

Sairaanhoitajan antaman rokotteen hinta on 50 €  eikä muita maksuja tule. Suosittelemme ensimmäisen rokotteen ottamista jo varhain keväällä parhaan mahdollisen suojan varmistamiseksi. Kolmen rokotuskerran jälkeen sinulla on perussuoja puutiaisaivokuumetta vastaan kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen voit ottaa tehosteannoksen. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa puutiaisaivokuumeen riskialueilla paljon ulkoilevia ottamaan rokotteen. Helsingissäkin on alueita, jotka kuuluvat riskialueeseen (thl.fi). Tyypillisesti riskialueet sijaitsevat  rannikolla ja saaristossa. Jos vietät paljon aikaa luonnossa, on myös aiheellista ottaa rokote. 

Huom! Punkit levittävät myös borrelioosia aiheuttavaa Borrelia-bakteeria, mutta sitä vastaan ei ole rokotetta. On siis tärkeää suojautua punkin puremilta, vaikka olisitkin ottanut TBE-rokotteen.