Medipulssi logo

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvussa – TBE-rokote kannattaa ottaa jo nyt

Viime vuonna entistä useampi sai puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tautia välittävät luonnossa lymyilevät puutiaiset eli punkit, mutta tautia vastaan on olemassa tehokas rokote. 

 ”Koronapandemian aikana ihmiset ovat liikkuneet ja harrastaneet enemmän ulkona, viettäneet aikaa mökeillä ja matkailleet tavallista enemmän kotimaassa. Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen”, selittää THL:n tutkija Henna Mäkelä tautitapausten äkkinäistä kasvua.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla tehokas ja turvallinen TBE-rokote, jonka voi antaa 1 vuotta täyttäneille  ja sitä vanhemmille.  THL kehottaa puutiaisaivokuumeen riskialueilla paljon ulkoilevia ottamaan rokotteen. Helsingissäkin on alueita, jotka kuuluvat riskialueeseen. 

Rokote annetaan kolmen rokotteen sarjana, joista ensimmäinen kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisin keväällä. Toinen rokote annetaan  14 pv – 3 kk päästä ensimmäisestä rokotteesta. Kolmas rokote 9 –12 kk kuluttua toisesta rokotteesta.

Medipulssilla yhden rokotekerran hinta on 50 €, eikä siihen lisätä toimistomaksua. 

Punkkikausi alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn asti. 

“Kolmen rokotetta antaa perussuojan puutiaisaivokuumetta vastaan kolmen vuoden ajaksi. Sen  jälkeen tehosteannoksen ottaminen riittää”, sanoo Medipulssin yleislääkäri Mohamud Mohamed.

TBE-rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta. Sitä voi torjua käyttämällä hyönteiskarkotetta ja suojaavaa vaatetusta luonnossa liikkuessaan sekä tekemällä joka ilta punkkisyynin.  

Varaa aika TBE-rokotukseen.

*Vuonna 2021 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 150 puutiaisaivotulehdustapausta, kun luku on edellisinä neljänä vuonna liikkunut 69-91 tapauksen välillä. Myös ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuuden lisääntyminen vaikuttavat tapausten kasvuun.