Medipulssi logo

Pitkittynyt kipu on yleisin syy tulla fysiatrin vastaanotolle

Fysiatrit ovat kuntoutuksen ja toimintakyvyn asiantuntijoita. Pitkittynyt kipu on yleisin syy, jonka vuoksi asiakas tulee fysiatrin vastaanotolle.

”Kuuleminen ja kuulluksi tuleminen on potilaalle tärkeintä. Se, että potilas saa omin sanoin kertoa kivustaan ja siitä, miltä se tuntuu, on merkityksellistä myös hoidon suunnittelun kannalta”, sanoo Medipulssin fysiatrian erikoislääkäri Klaus Österholm.

Moni toivoo pääsevänsä kivusta täysin eroon. Ennuste on Österholmin mukaan sitä parempi, mitä nopeammin kipuoireinen saa hoitoa. 

”Meidän fysiatrien viesti potilaille on se, että kivusta ei läheskään aina pääse kokonaan eroon, mutta sen kanssa voi elää hyvää elämää.”

Arjessa selviäminen ensisijaista

Kivun hoidossa potilaan toimintakyky on keskeinen tekijä. Hoidolla pyritään siihen, että ihminen suoriutuu arjen askareista, kuten työstä ja kotitöistä.

Österholmin mukaan pitkittynyt kipu vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn monella eri osa-alueella. Erilaisten fyysisten toiminnan rajoitteiden lisäksi kipu voi aiheuttaa esimerkiksi muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Uniongelmat puolestaan aiheuttavat uupumista ja väsymistä. Siitä huolimatta olisi tärkeää liikkua päivittäin – omia rajoja kunnioittaen.

”Jos kipujen kanssa on hyvä päivä, niin silloinkin on hyvä muistaa kohtuus tekemisessä, ja toisaalta huonoina päivinä on tärkeää yrittää päästä edes vähän ylös sängystä ja liikkumaan”, Österholm sanoo.

Lääkityksen löytyminen vie aikaa

Kipua hoidetaan myös lääkkein. Österholmin mukaan olennaista on, että potilaan toimintakyky oikeasti kohenee lääkehoidon myötä.

”Sopivan lääkityksen löytäminen voi viedä paljonkin aikaa lääkityksen toimiessa aina yksilöllisesti. On vaikeaa ennustaa, kuka mistäkin lääkkeestä hyötyy ja kuinka paljon, ja millaisia haittavaikutuksia lääkitys yksilölle mahdollisesti aiheuttaa”, Österholm toteaa.

”Jos arjessa jää asioita kovasti tekemättä kivun vuoksi, kannattaa silloin miettiä, onko kaikki kivet oikeasti vielä käännetty. Tavoitteena kivun hoidossa on kuitenkin se, että ihminen pystyisi elämään kivun kanssa mahdollisimman normaalia arkea.”

Teksti: Katja Pääkkönen, Suomen Kipu ry. Artikkeli on julkaistu aiemmin Suomen Kipu ry:n Kipupuomi-lehden numerossa 3/2022

Fysiatrian erikoislääkäri Klaus Österholm ottaa vastaan asiakkaita meillä joka toinen viikko. Varaa aika verkosta tai puhelimitse 050 323 3300.

Lämpimästi tervetuloa!